Om Kaijsers

Ny restaurang hyllar Karlstads historia.

På skärtorsdag den 24 mars öppnar restaurang Apotekare Kaijsers Köksmingel. Döpt efter en bortglömd profil i Karlstad som bland annat drev ett apotek på Kungsgatan, där restaurangen kommer ligga.

En karlstadprofil återuppstår

En solig sommardag den 1 juli 1865 tog apotekare Lorentz Kaijser över Karlstads apotek på Kungsgatan. Dagen efter bryter branden lös som ödelägger nästan hela staden. Trots den förfärliga starten byggde han snabbt upp sitt apotek igen och drev under sin livstid mängder av företag. Med ett finger i de flesta spel blev han en känd profil i staden. Under nästa veckan återuppstår han igen, med sitt namn på ännu en verksamhet.

– Apotekare Kaijser var en fantastik entreprenör med tusen bollar i luften. Vi på Nöjesfabriken känner igen oss väldigt mycket i det. Därför ville vi passa på att hylla och lyfta upp den här bortglömda karlstadsprofilen. Han hade 13 barn och samtidigt var engagerad i alla möjliga verksamheter, vi har svårt att få ihop allt med två, säger Peter Eriksson.

Kolgrill och köksmingel

Restaurangens mat kommer bestå av en kolgrillsmeny. Köket är beläget mitt i restaurangen och kommer ge en nära känsla till mathantverket. Tänket bakom restaurangens planlösning och namn är hämtat från hemmafester – det är alltid roligast mingel i köket. Rätterna kommer vara uppkallade efter Apotekare Kaijser, händelser ur hans liv och hans släkt.